Wil je beginnen met draadloze domotica maar weet je niet welke controller bij jou past?
Wij helpen je bij deze keuze, omdat het juiste basisstation erg belangrijk is. Een verkeerd basisstation vervang je niet zo makkelijk.

Hieronder een aantal belangrijken zaken waarmee je je keuze maakt.

 1. Wat is je budget?
  Voor onder de €90 heb je al een Z-Wave systeem
 2. Kies je een kant en klaar systeem of wil je een DHZ systeem?
  Kies je voor een systeem van een bekend merk waarmee je zo aan de gang kan of wil je zelf iets in elkaar zetten?
 3. Voor welk protocol ga je?
  Kies je voor Z-Wave, ZigBee of Apple HomeKit?
 4. Wil je eenvoudige of hele uitgebreide scenes maken?
  Wil je gemakkelijk en eenvoudig scenes maken, of ook hele uitgebreide?
 5. Koppelingen met andere systemen? (wellicht reeds in je bezit)
  Heb je al slimme apparaten in huis? Grote kans dat ze samen werken met één van onze systemen.
domotica controller stress

Wat is je budget?

Het budget is natuurlijk een grote factor. Je kunt al beginnen vanaf €90. Maar dan heb je slechts enkel het basisstation. Wil je echter direct een goed werkend systeem met ruim voldoende mogelijkheden dan is een investering tussen de €1000 en €3000 een reëel bedrag. Het grote voordeel van draadloze domotica is dat je het zelf kan installeren, er is veel op internet te vinden. Uiteraard kunnen wij ook de installatie voor je verzorgen.

Kies je een kant en klaar systeem of wil je een DHZ systeem?

Kies je voor één van onze kant en klare systemen van de bekende merken of ga je zelf een controller bouwen met een USB Stick, (gratis) software en een Raspberry of een NAS. Een compleet systeem is vaak duurder, dit is wel altijd Plug&Play. Voor een zelfbouw controller is vaak kennis van Linux vereist. Wij verkopen ook zelfbouw controllers incl. de software voor geïnstalleerd.
Wil je je domotica echt gaan toepassen en minder voor de hobby, dan raden wij een compleet systeem aan.

Voor welk protocol ga je?

Er zijn verschillende protocollen voor draadloze domotica beschikbaar, waar ga jij voor?

Z-Wave of ZigBee
Z-Wave en ZigBee beschikken beide over 2-weg communicatie en maken gebruik van mesh-netwerk. Door het 2-weg communicatie kun je altijd de actuele status zien van een apparaat binnen je Z-Wave of ZigBee netwerk. Met het mesh-netwerk wordt elk apparaat met een vaste stroomaansluiting als het ware een repeater. Deze versterken het signaal waardoor je netwerk stabieler worden en uiteindelijk een groter bereik krijgt. De Z-Wave en ZigBee apparaten zijn wel wat duurder over het algemeen.
Het Z-Wave protocol is wat meer open dan ZigBee. De Z-Wave producten werken eigenlijk altijd met een Z-Wave controller, bij ZigBee is het vaak gekoppeld aan een systeem. Een voorbeeld hiervan is het Philips HUE systeem.

HomeKit
Het platform HomeKit is een product van Apple en werkt met de iPhone, iPad en AppleTV. Het nadeel is dat het alleen werkt met Apple producten. De HomeKit producten zijn over het algemeen erg prijzig.

Wil je eenvoudige of hele uitgebreide scenes maken?

Met elk systeem kan je scenes maken, met de ene eenvoudige en met de andere zeer uitgebreide. Zo kan je met de FIBARO Home Center Lite bijvoorbeeld scenes maken d.m.v. blockscenes, dit is een eenvoudig grafische oplossing om snel scenes te maken. Ga je zelf aan de snel met een USB stick en bijvoorbeeld Domoticz? Dan kan je gebruik maken van Blocky voor de eenvoudige scenes.
De FIBARO Home Center 2 heeft net als de Lite ook blockscenes, daarnaast heb je de mogelijkheid om de blockscenes om te zetten naar LUA-code en zo je scene zeer uitgebreid te maken. Bij een zelfbouw systeem zijn de mogelijkheden helemaal eindeloos. Met Domoticz kan ook LUA, Bash en andere Linux scripten gebruiken om complexe scenes te maken.

Koppelingen met andere systemen?

Heb je al slimme apparaten in je huis en wil je die blijven gebruiken? Denk bijvoorbeeld aan Google Home of Alexa. Vaak gebeurt een koppeling via je lokale (WiFi) netwerk. Zo kan je bijvoorbeeld de Philips HUE koppelen aan een FIBARO Home Center. Dit gaat via het netwerk. Koppelingen worden API genoemd.
Bij FIBARO zitten er standaard al een aantal koppelingen in de software die je enkel nog even hoeft te activeren. Ook heeft FIBARO een marketplace waar je koppelingen kan downloaden die gemaakt zijn door andere FIBARO gebruiker.

Keuze kunnen maken?

Hopelijk heb je met deze tips je keuze kunnen maken voor jouw systeem.
Mocht je nog geen keuze kunnen maken en heb je liever persoonlijk advies?
Kom langs in onze winkel of neem contact met ons op.

Overzicht domotica winkel