Draadloze domotica

Als je aan domotica denkt, denk je al vaak aan hoge prijzen. Dit was voorheen zeker het geval. Elektrische installaties moesten aangepast worden. Draden moesten naar de meterkast worden getrokken. Met draadloze domotica is dat verleden tijd en zijn de kosten heel beperkt (vergeleken met vroeger).
We plaatsen tegenwoordig een module achter de schakelaar en je hebt een slimme schakelaar.

Er zijn verschillende draadloze domotica systemen en die leggen we graag aan je uit.

Z-Wave (Plus)
Z-Wave is een open standaard en daarom het meest gebruikte protocol voor draadloze domotica. Z-Wave is een professioneel domotica protocol met versterker functie en 2-weg communicatie. De 2-weg communicatie zorgt ervoor dat je de status van bijvoorbeeld de module terug zien in je controller.

ZigBee
ZigBee is een protocol dat steeds meer gebruikt wordt. Het wordt veel gebruikt op gesloten systemen zoals de Philips HUE. Ook IKEA maakt gebruik van het ZigBee protocol. ZigBee ondersteund ook 2-weg communicatie.

433MHz
Draadloze domotica is vooral bekend geworden door 433MHz producten van KlikAanKlikUit. De producten zijn niet duur maar ook minder betrouwbaar omdat je geen 2-weg communicatie hebt zoals je met Z-Wave en ZigBee wel hebt.

WiFi
Domotica dat middels WiFi werkt is er uiteraard ook, veel slimme thermostaten werken middels WiFi. Toch heeft WiFi een groot nadeel. Door het hoge energie verbruik zijn er geen batterij gevoede domotica apparaten met WiFi. Daarnaast wordt een WiFi netwerk trager als er veel apparaten verbonden zijn (max. 32 apparaten)

HomeKit
HomeKit is een domotica product speciaal voor Apple gebruikers. HomeKit werkt middels Bluetooth. Het voordeel van HomeKit is dat je alleen je iPhone, iPad of AppleTV nodig hebt om het te gebruiken.

Waarom Momotica?

Keurmerk webwinkel